Ştiri:

Am renascut!

Main Menu

Ielele

Creat de Admin, Apr 14, 2024, 11:01 AM

« precedentul - următorul »

Admin

     Ielele sunt zane intalnite in mitologia romaneasca, foarte raspandite prin superstitii, cel mai frecvent sunt descrise ca niste fecioare foarte seducatoare cu puteri magice, fiind asimilate foarte mult cu Nimfele, Sirenele, Dryadele sau Naiadele. Acestea locuiesc in cer, in paduri, in pesteri, in munti sau in stanci, pe malul lacurilor si a raurilor, si putand fi vazute peste tot, in special la rascruci de drumuri, in preajma locurilor parasite. Se spune din batrani ca acestea apar noaptea cand Luna este plina, ca si zanele fiind influentate de Luna plina, le place sa danseze la fel ca acestea din urma pe pajisti curate, in hora, aceasta hora fiind denumita popular "Hora Ielelor" sau "Jocul Ielelor", iar adesea superstitiile spun ca in locul in care s a jucat "Hora Ielelor" v a fi ca si ars si in forma de cerc (vezi "Inelele Vrajite" sau "Cercul Zanelor" din diferitele superstitii scandinave, englezesti...) iar in locul respectiv nu v a creste iarba mult timp, dar cand v a creste aceasta v a avea alt aspect si v a fi ocolita de catre animale. Se spune ca cine este prins in "Jocul Ielelor" acesta v a inebuni, si v a fi blestemat de catre acestea la fel ca si cei care calca in cercul facut de acestea.

     Sunt adesea confundate cu Sanzienele, ceea ce este o mare diferenta. Originea lor este necunoscuta, superstitiile difera de la zona rurala la alta, unele spunand ca ar fi spirite rebele si malitioase (asta din cauza bisericii Crestine), altele ne spun ca sunt zane care traiesc prin paduri, iar eu le voi spune ca sunt o "specie" de zane, deoarece au foarte multe lucruri in comun, si le voi incadra in categoria Spiritelor Naturii; sunt entitati carora nu le place sa fie vazute cand danseaza pe jumatate dezbracate, sau auzite cand canta. Nu le place prezenta oamenilor prin preajma lor, in special atunci cand acestea isi desfasoara activitatile nocturne sub lumina Lunii. Acestea, la fel ca in cazul zanelor, le place sa se stranga (in numar impar deobicei si cel mai adesea in numar de trei; Una, cinci, sapte si cel mai mult 12 sau 13 la numar) in noptile cu Luna plina pentru a dansa si canta in hora lor pe pajistile curate unde omul nu a calcat in ziua respectiva si departe de ochii lumii. Acestea pot avea aripi ca in cazul zanelor, sau nu, putand brazda cerul cu o viteza impresionanta.

     Le place sa stea noaptea in fantani, si sa bea apa din acestea, iar cei care beau dupa Dansele se vor pocii sau imbolnavii, la fel si cei care lasa noaptea afara apa sau mancare nesupravegheata. Unul dintre pomii lor preferati este Nucul, iar de obicei pe cine prinde dormind sub pomul lor sacru, acesta isi v a pierde mintile din cauza dansului pe care il fac acestea in jurul copacului. Cine le aude cantul acela v a surzi, orbi sau amuti in cel mai rau caz, de obicei aceia care aud cantecul lor si incearca sa il reproduca vor amuti pe loc. Nu le plac prezenta oamenilor rai, cu sufletul patat, legandu se de acestia. Acestea sunt de o frumusete nemaiintalnita, putand atrage orice barbat in mrejele lor, la fel ca in cazul Nimfelor. Acestea rapesc barbatii frumosi care se ratacesc, iar acestia nu mai sunt gasiti niciodata. O superstitie spune ca acestea apar barbatilor frumosi sub chip de femei tinere si seducatoare, propunandu le acestora o noapte de amor, iar daca acestia accepta, se pot transforma sub forma unor babe urate si omorandu l pe cel care a acceptat oferta Ielelor.

     Originea acestui nume nu se cunoaste, acestea fiind denumite doare "Ielele" de la pronumele "ele" rostit popular, dar acestea avand si diferite nume, ca acestea : Ana, Foiofia, Bugiana, Dumernica, Lacargia, Tiranda, Magdalina, Ruxanda, Cosanziana, Trandafira; si foarte des intalnim epitete : Iele, Danse, Dragaice, Valve, Irodite, Iezme, Rusalii, Nagode, Vantoase, Frumoasele, Imparatesele, Maiestrele.

     Cei care au bunici care traiesc in zonele rurale, sau cei care se duc vara pe la tara, acestia pot auzi diferite superstitii si povestiri despre aceste minunate fapturi si multi sunt cei care au auzit de blestemele Ielelor aruncate asupra oamenilor sub forma de pocituri, smucituri, nebunie, si asa mai departe. De prin toate regiunile tarii, blestemul Danselor poate fi indepartat prin descantece specifice fiecarei zone in parte (descantecele "De Maiestre", "De pocitura", "De Dansele", etcaetera), iar unul dintre cele mai bune remedii pentru a scapa de blestemul Soimanelor este acela de a dansa Calusarii pe vatamatul sau vatamata. De obicei acestea striga noaptea pe la casele oamenilor si doar cel strigat le v a putea auzi chemarea (de multe ori schimbandu si vocile) si cine raspunde la strigatul acestora v a fi pocit, isi v a pierde vederea, auzul sau pretioasa voce. Nu le plac persoanele care le desacralizeaza locurile lor sfinte si se pot razbuna foarte usor, asa ca aveti grija.

     Am scris acest articol mai scurt (daca am omis ceva, sa mi se atraga atentia) pentru a vorbi impreuna despre diferitele superstitii auzite din mosi stramosi, unele mai frumoase decat celelalte, si mi ar face mare placere daca ati posta superstitii auzite de la cunostinte sau de la bunicii din zonele rurale.

     Asa deci, puteti posta aici diferite povestiri, superstitii pe care le stiti si pe care le ati auzit de la alte persoane.
  •